"Tesisten alıp, saman ve pisliğe bulayıp ‘köy yumurtası’ diye satıyorlar"
Son yıllardaki tanıtım çalışmalarıyla birlikte Türkiye’de yıllık yumurta
üretimi 12 milyardan 16 milyar adede çıktı. Halen yumurta ihracatında
dünya ikinciliği ünvanını elinde buluduran Türkiye’de, piyasada ‘Köy
yumurtası’ diye satılan yumurtaların, tesislerden alındıktan sonra saman
ve tavuk pisliğine bulandırılmış yumurta olduğu ileri sürüldü.
Türkiye genelinde tavuk ve yumurta sektöründe faaliyet gösteren 450
işletmenin üyesi olduğu Kanatlı Tanıtım Grubu (KTG) Başkanı Şahin
Aydemir, "Yumurtaları
talaş ve tavuk pisliğine bulayıp köy yumurtası diye yüksek
fiyatla satıyorlar" uyarısında bulunurken, Uludağ
ÜniversitesiVeterinerlik Fakültesi Hayvan Besleme ve Beslenme
Hastalıkları Anabilim Dalı Bölüm Başkanı Prof. Dr. İ. İsmet Türkmen,
"Her köy yumurtasının köyde üretildiğine dair kanıt yok, tesislerden
alınan yumurtaları samana ve tavuk pisliğine bulaştırıp ‘köy yumurtası’
diye satanlar var." iddiasında bulundu.
KTG Başkanı Şahin Aydemir ve sektör temsilcileri, Burdan Yumurta
Tesisleri’ni ziyaret etti. Vatandaşların ‘sağlıklı’ düşüncesiyle büyük
ilgi gösterdiği ‘köy yumurtası’ konusunda açıklamalarda bulunan KTG
Başkanı Aydemir, “Bir arkadaşım anlatıyor; ‘Kendi çiftliğimde
torunlarıma yedirdiğim, kontrol ettirdiğim, sorun olmayan bu yumurta
yerine torunuma ‘köyden alınan ‘yumurta’ yediriliyor. Köy yumurtaları
hangi hastalığı yaşayıp yaşamadığını nasıl kontrol edeceğim. Ama
İstanbul’dan gelirken gelinim oğlumu tembihlemiş ‘bunlar köy yumurtası’
diye.’ ‘Köy yumurtası’ diye aldığınız yumurtalar üretim çiftliklerinden
alınıp, talaşa, pisliğe bulayıp ondan sonra köy yumurtası diye
satılıyor." diye konuştu.
YUMURTAYA ZAM YOK
Kamuoyunda yumurtaya zam konusunda yanlış anlamanın hakim olduğunu
söyleyen KTG Başkanı ve Has Tavuk Genel Müdürü Şahin Aydemir, şunları
söyledi: "2013 yılı Haziran ayında yumurta fiyatları 11-12 kuruşa kadar
düştü, maliyeti 18 kuruş olan yumurta maliyetin altında satıldı. Eylül
ayında okullar açıldı ve tüketimde artış oldu normal seviyeye geldi. 20
kuruşa çıktı. Hemen haberler; ‘yumurtaya yüzde yüz zam.’ Yumurta
zamlanmadı, bir yıl önce 2012 Eylül ayında 22 kuruştu, 2013 eylül ayında
20 kuruştan satıldı. Zaman zaman bu tür haberler olabiliyor. Son 3-4
yılda yumurtanın yıl ortalaması fiyatında bir değişiklik olmamıştır."
DÜNYANIN EN TAZE YUMURTASINI TÜRK HALKI TÜKETİYOR
Dünyanın en taze yumurtasını Türk halkının tükettiğini anlatan KTG
Başkanı Şahin Aydemir, beyaz et tüketiminin 11 kilodan 21 kiloya
çıktığını, son 5 yılda beyaz et üretiminin de 1 milyon 200 bin tondan 1
milyon 900 bin tona ulaştığını açıkladı. Yumurta üretiminin 12 milyardan
16 milyar adede ulaştığına dikkat çeken Aydemir, şunları kaydetti:
"İhracatta dünya ikinciliği yumurtada çıktık. Dünya piyasalarının
üzerinde satarak çıktık. Yumurta, dünya piyasalarının 4-6 dolarüzerinde,
beyaz ette de ton başına 400 dolar daha fazla satıyoruz. Buna rağmen
kanatlı sektör ihracatımızın parlayan yıldızı oldu. Dünyanın en taze
yumurtasını Türk halkı tüketir. Bugün üretilen yumurta en geç yarın
market raflarında. Türkiye’de depo yumurtası yoktur. Bir haftayı geçmez
buzdolabına girer. Dünyada her yerde Ataşehir escort kızların en çok sevdiği ve çılgınca depo yumurtası vardır. Iraklı
sipariş veriyor, Irak’a bile 48 saatlik yumurtayı gönderiyoruz.
Japonya’da 24 saatlik, 48 saatlik yumurtanın fiyatı farklı 3 günlük
yumurtanın fiyatı farklı. Bu kadar taze sağlıklı bir üretimden
bahsediyoruz."
KÖY YUMURTASININ KÖYDE ÜRETİLDİĞİNE DAİR KANIT YOK
Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Hayvan Besleme ve Beslenme
Hastalıkları Anabilim Dalı Bölüm Başkanı Prof. Dr. İ. İsmet Türkmen de
piyasalarda satılan ‘köy yumurtası’ konusunda yanlış algının olduğunu
öne sürdü. Prof. Dr. Türkmen, şunları söyledi: "Tesislerde üretilen
yumurtalar samana bulaştırılıp köy yumurtası havası veriliyor. Her köy
yumurtasının köyde üretildiğine dair kanıt yok. Köy yumurtaları
tavukların doğal olmaları, temiz havada, serbest ortamda yetişmesi
sebebiyle insanlar arasında olumlu havaya sebep oluyor. Yapılan gözlemde
bazı satıcıların köy yumurtası yerine piyasadan topladıkları
yumurtaları üzerine saman ya da tavuk pisliği bulaştırıp köy yumurtası
şeklinde sattığını biliyoruz. Böyle bir kandırmaca söz konusu.
Vatandaşlarımız yumurtayı bilinen firmalardan yumurta alınmalı. İsim
yapmış güvenliği ile markalar tercih edilmeli. Yumurta pek çok mikrobu
taşıyabiliyor. Bunlardan en önemlisi ‘salmonella’ dediğimiz mikrop.
İnsanlarda ‘gıda zehirlenmesi’ dediğimiz bakteriyel kaynaklı bir
olaydır. Bu açıdan baktığımızda bilinen firmalar bu tür konularda çok
hassas. Bu tür mikropların girmesi onların verimliliğini de etkiliyor.
Bunu önlemek için zaten önlemlerini almak zorundalar. Tesislerdeki
yumurtanın daha hijyen olduğunu söyleyebiliriz. Doğada gezen her tavuğun
yumurtası yenmez. Mesela yanınızda çimento fabrikası ya da zehir üreten
havaya zehir salan bir fabrika var. Bunun zehri nereye bulaşacak.
Doğaya veya tavuğun gezindiği yere inecektir. Tavuk da burada
besleniyorsa aynı zehri alacaktır. Yumurtanın sağlık riski oluşturduğuna
dair yanlış noktalar olabilir. Yumurtaların hormon verildiğine dair
yanlış algı var. Türkiye’nin hiçbir noktada yumurta üretimi yapan
tesislerimizde hormon veya benzeri maddeler kullanılmıyor. Yumurtanın
düzenli olarak tüketilmesi durumunda bunun sağlık riski oluşturmadığını
düşünüyorum. Yumurtaların tüylenmeye yol açması, astarı olmayan yanlış
bilgiler. Tüylenmeye yol açmak demek yumurtayı karalamaktan başka bir
şey değil."
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder